Jeśli chcesz spróbować serbskiej kuchni, ale nie masz czasu na wycieczkę, rozważ przygotowanie prostego dania zwanego kajmakiem. Będziesz potrzebował tylko kilku podstawowych składników i kilku minut swojego czasu, aby zrobić to pyszne i bogate danie.
Jak zrobić kajmak w domu
Kajmak to świeży, kremowy, tłusty i pyszny produkt mleczny, który jest wytwarzany z mleka w krajach na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i na Bałkanach. Jest również bardzo popularny w Turcji, Afganistanie i Iranie i często używany jako dodatek do chleba zamiast masła.
Głównym składnikiem kajmaku jest mleko, które może być krowie lub owcze. Rodzaj używanego mleka jest ważny, ponieważ decyduje o zawartości tłuszczu i smaku kajmaku. Idealnie byłoby użyć mleka pełnego o wysokiej zawartości tłuszczu. Niektóre rodzaje mleka są bardziej tłuste niż inne, a niektórzy hodowcy bydła mlecznego używają określonych ras bydła do produkcji mleka o wyższej zawartości tłuszczu.
Jak zrobić kajmak od podstaw
Pierwszym krokiem w robieniu kajmaku jest zagotowanie surowego mleka i pozostawienie go do ostygnięcia na kilka godzin. Następnie na wierzchniej warstwie mleka zbiera się tłusta śmietana, którą się zbiera. Schłodzone mleko miesza się następnie z solą, która pomaga dojrzeć i wzmocnić smak kajmaku. Zazwyczaj doprawia się go czosnkiem, czarnym pieprzem i skórką z cytryny, choć niektórzy wolą dodać zioła lub przyprawy, aby wzmocnić smak kajmaku.
Po schłodzeniu kajmaku, rozkłada się go na płaskiej powierzchni i pozostawia do dojrzewania na kilka lub kilkanaście godzin. Proces ten zmienia jego strukturę z miękkiego, dającego się rozsmarować sera na gęstszą, przypominającą masło konsystencję. Kolor kajmaku zmienia się z jasnego na jaskrawożółty, a jego aromat może być bardzo różny w zależności od czasu, przez jaki ser dojrzewa.
Istnieją dwa rodzaje kajmaku: młody (niesolony i gotowy do natychmiastowego spożycia) i dojrzały (pozostawiony do odsączenia i dojrzewania przez dłuższy czas). Młody kajmak jest miękki i świeży, ale starszy kajmak jest nieco twardszy i ma głębszy, bardziej intensywny smak.
Oba rodzaje kajmaku można znaleźć na rynkach i w restauracjach, a nawet można go kupić w niektórych sklepach. Ale dla najlepszego kajmaku, zaleca się kupować go świeżego i od lokalnego producenta.
Kajmak to pyszna przystawka lub dodatek do dań, który jest popularny na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i Europie Południowo-Wschodniej, i jest powszechnie podawany jako przystawka na chlebie pita lub roztopiony na bałkańskiej wersji patelni do hamburgerów (pljeskavica sa kajmakom). Używa się go również w duszonym mięsie z podudzia wołowego (ribic u kajmaku) lub w steku Karadordeva, stworzonym przez serbskiego szefa kuchni Milovana Mikę Stojanovica.
Najprostszym sposobem jedzenia kajmaku jest przystawka na chlebie pita lub jako dodatek do pogaca (prosty biały chleb chłopski) lub chleba kukurydzianego. Inne tradycyjne przepisy to płaski chleb z nadzieniem kajmakowym, sarma i popara.
Chociaż kajmak można znaleźć w sklepach spożywczych, a nawet w niektórych restauracjach, znacznie lepszym wyborem jest kupienie go bezpośrednio z małego gospodarstwa mlecznego i ugotowanie go samodzielnie. Smak i jakość domowego kajmaku jest niezrównana w porównaniu z kajmakiem produkowanym na rynku i jest to jedyny sposób, aby mieć pewność, że kajmak został wyprodukowany z najwyższej jakości mleka.
Podobne tematy