Możesz zrobić swój własny ocet jabłkowy od podstaw i zaoszczędzić mnóstwo gotówki. To jest łatwe do zrobienia, trzeba tylko odpowiednie składniki. Plus, można użyć własnego octu domowej roboty w przepisach, które wymagają wysokiego kwasu, takich jak sos sałatkowy lub zupy.
Jeśli jesteś zainteresowany robieniem własnego, będziesz potrzebował słoika do przechowywania płynu, trochę cukru i jabłek. Możesz zacząć od pół galonowego słoika i wypełnić go 1/4 szklanki białego cukru trzcinowego. To pomoże proces wzdłuż, a także zapobieganie octu od pleśni.
Upewnij się, że Twoja woda jest filtrowana. Chlor w wodzie z kranu może zabić naturalnie występujące mikroby, które umożliwiają proces fermentacji. Ponadto, jeśli masz chlor w wodzie z kranu, musisz zostawić ją na noc na blacie, aby mogła odparować. Po zakończeniu fermentacji, możesz przechowywać ocet w szklanym pojemniku lub drewnianej beczce. Słoiki zatrzymają chemikalia na zewnątrz i utrzymają świeży smak octu.
Po kilku tygodniach będziesz mógł posmakować swojego kwaśnego soku jabłkowego. Dzieje się tak, ponieważ “matka” (galaretowaty kleks, który tworzy się na powierzchni octu) wykonuje swoją pracę. Aby zapobiec tworzeniu się matki, możesz umieścić słoik w lodówce.
Powinieneś zostawić swój słoik w temperaturze pokojowej przez co najmniej miesiąc przed schłodzeniem go do lodówki – sekcja ta została przygotowana przez autora serwisu zmiloscidoradosci.pl. Dzięki temu cydr jabłkowy będzie mógł dalej fermentować. Gdy będziesz go używać przez kilka tygodni, możesz zacząć mierzyć, ile czasu potrzeba, by osiągnąć zadowalający poziom octu.
Dobrą zasadą jest, że musisz odstawić ocet na sześć tygodni, aby osiągnąć poziom fermentacji, z którego jesteś zadowolony. Im dłużej będzie leżał, tym mocniejszy się stanie.
Jeśli robisz dużą partię, możesz przyspieszyć proces, dodając do mieszanki “matkę” octu. To pozwoli na rozpoczęcie kolejnych partii. Alternatywnie, możesz dodać komercyjne drożdże winiarskie. W ten sposób można również kontrolować ilość octu, z którym kończysz.
Książka kucharska PlantYou zawiera kilkanaście sposobów na zrobienie własnego octu jabłkowego. Istnieje ponad 140 przepisów do wyboru, w tym dipy, dressingi do sałatek i zaskakująco smaczny przepis na gorzką miksturę. Są one również wyposażone w automatycznie generowaną listę zakupów. Przy tak wielu opcjach na pewno znajdziesz coś, co będzie dla Ciebie odpowiednie.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz jabłka organiczne. Jeśli nie możesz sobie pozwolić lub znaleźć ich lokalnie, możesz użyć kupionego w sklepie soku jabłkowego. Pamiętaj tylko, aby najpierw umyć jabłka, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia lub inne niepożądane elementy.
Najlepszą metodą zapobiegania pleśni jest częste mieszanie octu. Ponadto, nigdy nie powinieneś używać metalowego pojemnika na ocet. Metal źle reaguje z procesem fermentacji i może wypłukiwać szkodliwe chemikalia do naparu. Dlatego szklany pojemnik jest tak ważny.
Podobne tematy