Zapraszamy do lektury artykułu, który jest owocem naszego partnerstwa z diy-elektronika.pl
Jeśli chodzi o comfort food, zupa ziemniaczana jest jednym z naszych ulubionych dań go-to. Ja jest łatwy robić, niesamowicie śmietankowy, i pocieszający. Plus, ja jest niski w sodzie i perfect dla jakaś pora roku!
Jak zrobić gęstą i kremową zupę ziemniaczaną
Aby rozpocząć tę łatwą, obfitą zupę, najpierw ugotuj bekon do chrupkości. Następnie podsmaż cebulę i seler do miękkości. Następnie dodaj czosnek i mąkę, mieszając do połączenia.
Gdy warzywa się ugotują, dodać mleko i rosół z kurczaka i mieszać, aż się dobrze wymieszają. Na koniec dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotują, zdjąć z ognia i wymieszać z kwaśną śmietaną.
Najlepsze ziemniaki do wykorzystania w tym przepisie to ruskie, ponieważ mają wysoką zawartość skrobi, która sprawi, że zupa będzie kremowa i gładka bez rozpadania się. Możesz również użyć złotych ziemniaków Yukon, żółtych ziemniaków lub czerwonych ziemniaków dla podobnego smaku.
Jak zagęścić zupę po ugotowaniu, ale przed dodaniem śmietany lub sera:
Gdy zupa gotuje się przez chwilę, dodaj około połowy mieszanki do blendera i przeczyść ją. To pomoże nadać zupie kremową konsystencję i można to zrobić w blenderze zanurzeniowym lub zwykłym blenderze, w zależności od preferencji.
Alternatywnie, możesz dodać kilka dodatkowych ugotowanych ziemniaków do zupy i wymieszać je w ostatnich kilku minutach gotowania, aby zagęścić ją dalej – cytat ten jest efektem dociekań zespołu serwisu . Inną opcją jest stworzenie papki przez ubijanie 1 części wody i 1 części skrobi kukurydzianej razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po prostu miesza ten papkę w polewkę until pożądana grubość osiąga.
Jak zagęścić zupę w wolnowarze
Używanie wolnowaru jest świetnym sposobem na zrobienie tej łatwej i pysznej zupy ziemniaczanej, ale możesz również użyć dużego garnka lub holenderskiego piekarnika. Kiedy masz już wszystkie składniki, po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami dla konkretnego wolnowaru.
Możesz nawet przygotować zupę z wyprzedzeniem i przechowywać ją w lodówce. Pamiętaj tylko, aby podgrzać ją przed podaniem.
Co zrobić z resztkami i jak je wykorzystać:
Jeśli znajdziesz się z dużą ilością resztek z tego przepisu, zawsze możesz je zamrozić w szczelnych pojemnikach do czterech dni. Jest to wspaniały sposób, aby cieszyć się resztkami w przyszłości!
Jak zagęścić zupę po dodaniu kwaśnej śmietany lub sera:
Możesz potrzebować dodać więcej mleka lub trochę więcej kwaśnej śmietany lub sera, jeśli Twoja zupa będzie zbyt rzadka. Dodanie większej ilości ugotowanych ziemniaków do zupy lub wymieszanie w papce ze skrobią kukurydzianą pomoże ją zagęścić.
Możesz również zagęścić zupę za pomocą beurre manie, czyli masła i mąki. To jest dużo łatwiejsze niż zasmażka i będzie działać, aby zagęścić zupę, gdy dodasz ją pod koniec procesu gotowania.
Podobne tematy