Jeśli szukasz pysznego i zdrowego przysmaku na śniadanie lub brunch, powinieneś spróbować zrobić naleśniki z jabłkami. Te naleśniki są łatwe do wykonania i smakują wyśmienicie. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić do późniejszego wykorzystania. Poza tym, są one świetne dla dzieci!

Aby przygotować naleśniki z jabłkami, będziesz potrzebować kilku składników. Po pierwsze, będziesz potrzebować mieszanki mąki, proszku do pieczenia i soli. Po drugie, będziesz potrzebował jajka i roztopione masło. Wreszcie, będziesz potrzebował kawałków jabłek. Jabłka mogą być spożywane samodzielnie lub możesz je polewać syropem klonowym lub cynamonem.

Naleśniki z jabłkami to doskonały sposób na świętowanie jesieni. Najlepiej smakują, gdy są zrobione ze słodkich jabłek. Można jednak użyć również kwaśnych jabłek. Kluczem do zrobienia naleśników z jabłkami jest ich cienkie rozłożenie, aby środek się ugotował.

Dodatkowo, możesz podać swoje naleśniki z sosem jabłkowym, masłem jabłkowym lub po prostu czystym syropem klonowym. Ale najlepszą częścią tych naleśników jest ich karmelizowana polewa jabłkowa. Ta pyszna karmelizowana polewa jabłkowa to połączenie cukru, kawałków jabłek i cynamonu. Kiedy będziesz chciał zjeść swoje naleśniki, po prostu polej je karmelizowaną polewą jabłkową.

Możesz odgrzać swoje naleśniki w mikrofalówce lub w piekarniku. Możesz również przechowywać ciasto w lodówce przez kilka dni. W zależności od tego, jak gęste są Twoje naleśniki, możesz potrzebować dodać trochę dodatkowego mleka.

Do naleśników z jabłkami zaleca się użycie patelni z ciężkim dnem lub rusztu. Możesz użyć patelni z powłoką nieprzywierającą, ale powinna być ona rozgrzana do temperatury średnio niskiej. Należy również dodać odrobinę oleju na patelnię. Kiedy już to zrobisz, możesz dodać ciasto. Gotuj naleśniki przez około dwie minuty z każdej strony. Upewnij się, że brzegi naleśników są zrumienione, a wokół krawędzi tworzy się kilka bąbelków.

Po tym czasie możesz podać swoje jabłkowe naleśniki z kilkoma dodatkowymi plasterkami jabłek. Aby uzyskać naleśnik z jabłkami w polskim stylu, możesz dodać mielone siemię lniane, cynamon, przyprawę do dyni i płatki migdałowe.

Oprócz tych składników, do swoich naleśników możesz dodać dodatkowe owoce lub orzechy. Niektóre z dodatków, które możesz wypróbować to kawałki banana, jagody, chipy czekoladowe lub pominięte jabłka.

Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii do swoich naleśników, możesz również dodać gałkę muszkatołową. Gałka muszkatołowa ma wspaniały smak i dobrze komponuje się z wanilią. Możesz też pominąć jabłka i zrobić zwykłe naleśniki. Wystarczy dodać inne dodatki, które lubisz.

Na koniec, powinieneś pamiętać o przechowywaniu swoich domowych naleśników w szczelnym pojemniku lub zamykanej torbie. Twoje naleśniki zachowają się przez kilka miesięcy, ale można je również zamrozić. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się je odgrzać, czy zamrozić, możesz mieć pewność, że na pewno będą pyszne.

Jeśli nie chcesz przechodzić przez wszystkie problemy związane z przygotowaniem naleśników, zawsze możesz spróbować odgrzać je w tosterze lub w mikrofalówce.

Podobne tematy