Semolina jest produktem ubocznym mielonej pszenicy, który jest używany do przygotowania makaronu semolinowego, kuskusu i wielu innych potraw. Mąka semolina jest również powszechnie stosowana w przepisach na chleb.

Używanie semoliny w gotowaniu ułatwia uzyskanie dobrej tekstury. Ma ona również bardzo niską zawartość glutenu. Oznacza to, że musisz być ostrożny podczas gotowania z nią. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z semoliną, najlepiej podejść do tego powoli.

Semolina jest zwykle spotykana we włoskich dietach i może być smacznym sposobem na dodanie smaku do makaronu i chleba. Oprócz dodawania smaku, może również stworzyć wspaniałą skórkę. Dlatego możesz zobaczyć ją używaną jako dodatek do pizzy i innych potraw.

Jeśli próbujesz dowiedzieć się, jak zrobić kaszę manną, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest odmierzenie składników. Najlepszym narzędziem do tego zadania jest waga kuchenna. Kiedy już odmierzysz swoje składniki, będziesz chciał je połączyć w dużej misce. Będziesz potrzebował soli i odrobiny oleju, aby wymieszać je ze składnikami. Następnie, będziesz chciał ubić to razem. Wreszcie, będziesz chciał gotować go, aż zgęstnieje.

Aby stworzyć ciasto, będziesz musiał połączyć mąkę, sól i oliwę w mikserze. Po wymieszaniu składników razem na niższej prędkości, będziesz chciał je zagnieść przez około sześć minut. Pomoże Ci to rozwinąć gluten w cieście, który pomaga nadać chlebowi strukturę.

Kiedy będziesz gotowy do przygotowania chleba, będziesz musiał użyć ostrego noża do pokrojenia ciasta na bochenki. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca, aby chleb mógł wyrosnąć. Upewnij się również, że masz pod ręką kamień do pieczenia lub kamień do piekarnika, aby zapewnić odpowiedni kształt chleba.

Kiedy będziesz gotowy do pieczenia semoliny, pozwól jej odpocząć przez około godzinę zanim rozpoczniesz proces pieczenia. W tym czasie możesz przykryć chleb czystym ręcznikiem do herbaty lub folią, aby zapobiec jego wysychaniu. Po wyrośnięciu chleba należy go jednak zdjąć z ręcznika, aby uniknąć przypalenia.

Będziesz chciał się upewnić, że bochenek jest przycięty ostrym nożem, aby go nie połamać. Upewnij się też, że wierzch nie dotyka prętów piekarnika, bo może się przypalić.

Kiedy chleb z semoliny jest gotowy, będziesz chciał pozwolić mu ostygnąć przed pokrojeniem. Dzięki temu kromki nie będą się do siebie przyklejać. Dodatkowo, możesz posypać bochenki ziarnami sezamu i innymi nasionami, aby dodać im smaku.

Pudding z kaszy manny możesz podawać na zimno lub na ciepło. Jest też dobry z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. Jeśli podajesz go z dużą ilością polew, trzeba będzie go szybko zjeść, aby zdążył ostygnąć.

Podobne tematy