Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z diypartner.pl
Śledź to tłusta ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Jest podstawą w wielu kuchniach wschodnioeuropejskich i europejskich, ale ma również długą historię jako przysmak i popularne jedzenie w wielu innych kulturach na całym świecie.
Chociaż śledź nie jest rybą o mocnym smaku, jak łosoś, jest to pokarm bogaty w białko i korzystny dla zdrowia serca. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminę B12 i żelazo. A ponieważ jest tak wszechstronny, można go dodać do prawie każdego przepisu.
Jak zrobić marynowanego śledzia
Tradycyjną metodą konserwowania śledzia jest marynowanie go w roztworze octu, soli i cukru. Proces obejmuje dwa etapy: peklowanie śledzia w soli, następnie usunięcie soli i zanurzenie go w słodko-kwaśnym płynie sporządzonym z octu, wody, cukru, cebuli, liści laurowych i innych aromatów. Śledź jest zwykle gotowy do spożycia po 3 dniach, ale można go zjeść wcześniej.
Przepis jest prosty i łatwo go wykonać w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników i słoików, aby zrobić tę pyszną przystawkę na każdą okazję.
1. Namocz filety śledziowe w misce wypełnionej osoloną wodą przez co najmniej 20 minut, aby usunąć część soli.
2. Opłucz filety śledziowe, a następnie przykryj je całkowicie świeżą wodą, aby moczyć je przez kolejne 20 minut w celu usunięcia nadmiaru soli.
3. Przygotuj mieszankę do marynowania: Umieść ocet, cukier, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczycę, liście laurowe i pozostałą sól w rondlu. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aby namoczyć aromaty i rozpuścić cukier, tworząc solankę.
4. Namocz filety śledziowe, aż będą całkowicie miękkie, co najmniej 30 minut lub do 1 godziny.
5. Przygotuj mieszankę do marynowania: Umieść ocet, brązowy cukier, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczycę, liście laurowe i pozostałą sól w dużym garnku lub rondlu. Dodaj śledzie i marchewki i zalej je marynatą. Zamknąć i odstawić na co najmniej jeden dzień lub do 3 dni.
6. Podawaj śledzia gajowego: Filety śledziowe ułożyć na talerzu.
Śledzia najlepiej pokroić bardzo cienko, aby zachować świeżość ryby. Jeśli stwierdzisz, że śledź jest zbyt miękki, włóż go do lodówki na kilka godzin, aby stwardniał.
7. Do przechowywania śledzi użyj słoika do konserw lub szklanego słoika:
Kiszony śledź jest bezpieczny do spożycia, o ile jest przechowywany w wysterylizowanym wcześniej słoiku do konserw lub szklanym słoiku i używany tylko w celu kiszenia.
Śledź to zdrowa, bogata w białko ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Często jada się go w postaci surowej, ale można też delektować się śledziem jako daniem wędzonym lub marynowanym. Wędzony śledź jest popularny na Karaibach, w Irlandii, Anglii i części Ameryki Północnej, natomiast marynowany śledź jest tradycyjnym elementem świąt świętojańskich w Szwecji.
Podobne tematy